Snøballmetoden - strategi for rask nedbetaling av gjeld

Snøballmetoden er en strategisk metode som går ut på å betale ned det minste lånet først, uavhengig av rentekostnadene. Det er ikke den mest økonomiske måten på sikt, men den skaper motivasjon når gjelden er uoverkommelig. 

Hva er snøballmetoden?


Snøballmetoden går ut på små hurtige seire, hvor du betaler så mye du kan på den minste
gjelden først. Mens du betaler minimumsbeløpet på annen gjeld. Snøballmetoden hjelper deg å starte i det små. Dette er for å motivere deg i gang, og få snøballen til å rulle.

Hvorfor heter det snøballmetoden?


Metoden er kalt snøballmetoden fordi den starter smått og vokser seg større over tid, akkurat som en snøball som blir større jo mer den rulles i snøen. Du begynner med den minste gjelden, og når den er betalt, betaler du ned neste gjeld, og slik fortsetter det. Dette bygger opp et momentum for å betale ned gjeld, derfor navnet "snøballmetoden".


Hvem passer snøballmetoden best for? 


Snøballmetoden passer for deg som ønsker å se rask fremgang i nedbetaling av gjeld og trenger motivasjon for å fortsette. Metoden hjelper deg å fokusere på en gjeld om gangen, noe som kan være spesielt effektivt hvis du har mange små gjeldsposter.
Den gir en klar og strukturert plan for hvordan du skal angripe og nedbetale gjelden din, steg for steg.

Hvordan nedbetale lån raskere med snøballmetoden?


Du lister opp all gjeld du har, fra det minste til det største beløpet, uavhengig av rentesats. Deretter betaler du så mye du kan på den minste gjelden mens du betaler minimumsbeløpet på alle de andre. Slik gjør du:


  1. List opp all gjeld
    Skriv ned all gjelden du har, fra det minste til det største beløpet, uten å ta hensyn til rentesatsene.

  2. Fokuser på den minste gjelden
    Betal så mye du kan på den minste gjelden hver måned, mens du holder minimumsbetalingene på alle de andre lånene.

  3. Rull over betalingene
    Når den minste gjelden er betalt ned, legger du det beløpet du har frigjort til minimumsbetalingen på den neste gjelden på listen. Fortsett prosessen, slik at betalingen mot gjelden din vokser over tid.

  4. Hold deg motivert
    Suksessen fra å betale ned en gjeld gir motivasjon til å fortsette med prosessen. Beviset på at du reduserer antall gjeldsposter kan være svært oppmuntrende.

  5. Justere budsjettet ditt
    Vurder budsjettet ditt regelmessig for å finne midler som kan allokeres til gjeldsreduksjon.

  6. Unngå ny gjeld
    Mens du implementerer snøballmetoden, er det viktig å ikke ta opp ny gjeld.

  7. Feire seirene
    Når du betaler ned hver gjeldspost, gir deg selv en liten belønning. Dette holder motivasjonen oppe og markerer fremgangen din mot en gjeldfri tilværelse. 


Les mer om hvordan du kan bli gjeldfri her.   


Velg refinansiering om det er mulig 

Hvis du er komfortabel med å prioritere motivasjon og psykologiske seire over potensielt å spare penger på renteutgifter, kan snøballmetoden passe for deg. Snøballmetoden er en dyr vei å gå for å bli gjeldfri. Så hvis du har muligheten er det mer økonomisk å refinansiere med en lavere rente med et omstartslån.

Les mer om refinansiering av forbruksgjeld her. 



Fordeler med snøballmetoden


  • Du kommer i gang med nedbetalingen
  • Motiverende å bli kvitt gjeldsposter 
  • Et lån mindre å bekymre deg for steg for steg 


Ulemper med snøballmetoden

  • Dyrere på lang sikt 



Oppsummering


Ved å følge snøballmetoden, kan du oppleve den psykologiske gevinsten av å raskt luke ut mindre gjeldsposter. Dette kan gi deg motivasjon til å takle større gjeldsposter med økende selvtillit. Metoden er ikke bare en finansiell strategi, men også en måte å bygge positiv finansiell oppførsel og disiplin på lang sikt.


Trenger du hjelp med vanskelig gjeld?
Vi kan hjelpe deg å finne en løsning -
Kontakt oss her. 



Av Sara Carlsson 29 Apr, 2024
Sletting av gjeld er svært strengt, men heldigvis ikke helt umulig. Det kan skje i form av reduksjon av deler av gjelden, eller å få hele gjelden slettet. Men hva skal til for å få slettet gjeld?
Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Titter du etter ny bolig vil du se at eieformen varierer mellom andel, selveier og aksjeleilighet. Hva er forskjellen, og hvilken betydning har valg av eieform å si for deg som kjøper?
Vis mer
Share by: