Lønnstrekk - hva er reglene for det og hvordan stoppe det?

Hva er lønnstrekk? 

Lønnstrekk er når arbeidsgiver holder tilbake en del av en ansatt sin lønn. Det samme gjelder om du får trygdeytelser - da kan du få lønnstrekk ved at NAV trekker pengene før utbetaling. Grunnen til at lønnstrekk skjer kan være forskjellige ting, som frivillige avtaler, gjeld eller lovpålagte trekk. 


Noen ganger avtales det mellom arbeidsgiver og arbeidstaker at en viss sum penger skal trekkes fra lønnen, for eksempel for pensjonsinnskudd eller sykeforsikring. I andre tilfeller kan det være at vedkommende skylder penger, og at det derfor vil skje et lønnstrekk. Skatteetaten, namsmannen, NAV og statens innkreving er de fire etatene som kan utføre lønnstrekk i Norge. 


Regler for lønnstrekk


Arbeidsgiveren kan altså ikke utføre lønnstrekk helt uten videre. Det settes begrensninger av arbeidsmiljøloven for når dette kan skje. I tillegg skal det sendes ut et varsel til vedkommende om lønnstrekk minimum 14 dager før. Trekk i lønn kan gjøres av arbeidsgiver dersom:


  • Det er lovfestet
  • Det hører med i en tariffavtale
  • Det er avtalt skriftlig på forhånd


La oss gå ut i fra at det ikke er ren gjeld det er snakk om, men et uhell på arbeidsplassen. Dersom du som ansatt skader eller mister noe som fører til tap hos virksomheten, må arbeidsgiveren ha et skriftlig samtykke fra deg for å trekke lønn for uhellet. Derimot kan arbeidsgiver trekke deg i lønn dersom du bryter den skriftlige avtalen, som for eksempel å gå fra stillingen før oppsigelsestiden har utløpt, uten å ha blitt enig med arbeidsgiver om dette på forhånd. 


Trekk i lønn for ferie


En arbeidsgiver kan foreta trekk i lønn for ferie når: 

  • Det utbetales feriepenger løpende etter hvert som ferie tas
  • Arbeidstaker tar ut ferie, men har ikke opptjent feriepenger
  • Feriepengene utbetales samlet i mai eller juni istedenfor vanlig lønn, slik at det kan utbetales vanlig lønn resten av året


Hvordan stoppe lønnstrekk? 


Har du blitt rammet av lønnstrekk? Du er i så fall ikke alene. Det er mange i samme situasjon som deg, der alle lurer på hvordan man kan komme seg ut av dette. I og med at lønnstrekk oftest sett handler om gjeld man ikke har betalt tilbake, er det naturligvis slik at den må tilbakebetales for å få fjernet lønnstrekket. 


Hvis du opplever at du ikke klarer å nedbetale gjelden din, er det alltids hjelp å få. Som regel kan du ved å kontakte kreditor få en nedbetalingsplan som fungerer for begge parter. Kontakt kreditor så raskt som mulig etter du har mottatt varsel om lønnstrekk. Er du heldig og får til en god avtale, kan du slippe lønnstrekk, samtidig som at kreditoren ikke trenger å bruke tid på å sette i gang prosessen som lønnstrekk ofte krever. 


Hvordan få oversikt?

Hvis du er usikker på om lønnstrekk gjelder deg, er den beste måten å få oversikt på å sjekke lønnsslippen, skattemeldingen din eller å snakke med HR- eller økonomiansvarlig.

Utover dette, har vi delt våre beste tips om
hvordan du får kontroll på økonomien, der vi forklarer alt fra hvordan du setter opp budsjett og bygger opp bufferkonto, til å kutte ut unødvendige kostnader og kontakte kreditorer.



Hva gjør du videre? 

Det er mulig å refinansiere lønnstrekk, både med og uten sikkerhet i egen bolig. Dette innebærer at du tar et nytt lån - som vil dekke gjelden du har i dag - med lavere renter og bedre betingelser. Ved å refinansiere lånene dine i tillegg til å bake inn kravene som er til lønnstrekk, vil trekket bli borte. Snakk med oss om refinansiering, eller søk om det helt uforpliktende!



Av Sara Carlsson 29 Apr, 2024
Sletting av gjeld er svært strengt, men heldigvis ikke helt umulig. Det kan skje i form av reduksjon av deler av gjelden, eller å få hele gjelden slettet. Men hva skal til for å få slettet gjeld?
Av Sara Carlsson 31 Jul, 2023
Når gjelden kjennes tung og vanskelig, kan det å forhandle med kreditoren være en løsning. Vi gir deg i denne artikkelen våre fem beste tips for å lykkes i forhandlingen!
Av Sara Carlsson 18 Mar, 2023
Titter du etter ny bolig vil du se at eieformen varierer mellom andel, selveier og aksjeleilighet. Hva er forskjellen, og hvilken betydning har valg av eieform å si for deg som kjøper?
Vis mer
Share by: